„A tudás hatalom”

„Scientia potentia est”

Sir Francis Bacon (1561-1626)

Szakmai anyagok

Egyéb kapcsolódó tudományok és témakörök

tag

Elindult a www.geopolitika.hu

2016. július 1-től elindul a GEOPOLITIKA.HU, a PAGEO Kutatóintézetének szakmai weboldala, Így mostantól a szakmai tanulmányaink a www.geopolitika.hu címen lesznek elérhetőek!

Elmélet

tag

Nemzetépítés a Fülöp-szigeteken: A fegyveres erők speciális szerepe a történelmi példák tükrében

Délkelet-Ázsia országai számára 1945 után a nemzetépítés különösen fontosnak bizonyult, a folyamatban pedig a hadseregnek mindenhol meghatározó szerep jutott. A Fülöp-szigeteken viszont a fegyveres erők még egy speciális, nem hagyományos szerepkört is betöltöttek, amely mind a mai napig különleges részét alkotja a nemzetépítés filippínó változatának.

 • Klemensits Péter

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

A Pireuszi kikötő geopolitikai jelentősége Kína számára

A kínai COSCO állami vállalat 2008 óta működtette a görög konténerkikötőt, idén áprilisban pedig hozzájutott részvényeinek 67%-ához. A megállapodás Görögország és Kína számára egyaránt fontos, mind a görög gazdaság élénkítése, mind pedig a kínai Új Selyemút tervezetben betöltött szerepe miatt. A nagy forgalmú kikötő megvásárlásával Kína összekötheti Délkelet-Ázsián áthaladó és Afrika partjai mentén húzódó tengeri útvonalait Európa nagyvárosaival.

 • Maráczi Fanni

Biztonságpolitika

tag

2015-ös védelmi kiadások: a SIPRI jelentése

A fegyverkezés, fegyverzetkorlátozás és leszerelés témakörében a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) számít világszerte az egyik legelismertebb kutatóintézetnek. A SIPRI idén áprilisban hozta nyilvánosságra a 2015-ös esztendő védelmi kiadásainak összesítését, országonkénti bontásban. Alább a jelentés lényeges pontjait foglaljuk össze.

 • Hettyey András

Innováció – K+F – Tudás – Technológia – Oktatás

tag

Oktatási reform Indiában - A tudás és az információ hatalma a 21. században

Jelenleg a világon India rendelkezik a legnagyobb oktatási rendszerrel, de az elmúlt évtizedek során produkált rendkívüli fejlődés ellenére, a további reformok szükségéhez nem férhet kétség. Az indiai kormány felismerve az oktatás valódi jelentőségét a 21. században, intézkedéseivel szilárdan elkötelezte magát a tudásalapú társadalom létrehozása mellett.

 • Klemensits Péter

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

Térképek a Selyemútról

A Selyemút elnevezést először a német geográfus, Ferdinand von Richthofen használta 1877-ben. Az elnevezés azokat az ókorban és középkorban működő szárazföldi és tengeri kereskedelmi hálózatokat takarja, melyek Kelet-, Dél-, és Nyugat-Ázsiát összekötötte Európával és Észak-Afrikával. A történelmi hagyományokra alapozva hirdette meg 2013-ban Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a Kínai Népköztársaság elnöke az Új Selyemút programot, későbbi nevén az „Egy öv, egy út” stratégiát (Yi Dai Yi Lu – One Belt, One Road – OBOR), azzal a céllal, hogy új alapokra helyezze a Kína és az eurázsiai kontinens közötti kapcsolatokat. Az alábbi térképek azt hivatottak ábrázolni, mit jelentett régen, illetve mit jelent ma a Selyemút.

 • Gere László

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

Adósságok Halmain - Strukturális kihívások egy következő válság hajnalán

A gazdasági rendszer elkerülhetetlen egyenlőtlenségeinek kiegyenlítésére a fogyasztás növelésén keresztül van lehetőség. Ez bele is ivódott a globális rendszer kultúrájába, kifejezetten a fejlett gazdaságú országokban. Azonban már a korábbi pénzügyi válság is megmutatta, hogy ennek vannak korlátai. Fenntarthatatlan, hogy háztartások, az üzleti világ, de még a kormányok is adósságaik folyamatos halmozásával igyekszenek gyarapodást, gazdasági növekedést elérni. Mélyreható, strukturális, a kamatlábak manipulálásán túl mutatóan az egész adórendszerre kiterjedő reformokra lenne szükség, hogy ezt a trendet és meggyökeresedett fogyasztási szokásokat még azelőtt meg lehessen változtatni, hogy azok egy következő válságba taszítanák a világot.

 • Simigh Fruzsina

Biztonságpolitika

tag

India 2016-17-es védelmi költségvetése: Tömeghadsereg vagy technikai modernizáció?

Az indiai kormány legújabb 2016-17-es nemzetvédelemre fordított költségvetése február végén került nyilvánosságra. Noha az előző évekhez képest a kiadások emelkedése kontinuitást mutat, a változások számos téren megfigyelhetőek. A költségvetés részletesebb vizsgálata segít megérteni Dél-Ázsia nagyhatalmának a védelmi szektort érintő legfontosabb problémáit, jövőbeli kihívásait.

 • Klemensits Péter

Politika – Kormányzás – Diplomácia

tag

Afrikai államok szavazési viselkedése az ENSZ Közgyűlésben - Kinek a szövetségese Afrika?

Az elemzés azt vizsgálja, hogy a szubszaharai Afrika húsz gazdaságilag és diplomáciailag legjelentősebb állama kilenc fontos, nagy figyelmet kiváltó határozat esetében hogyan szavazott az ENSZ Közgyűlésében. A vizsgálat célja bemutatni, hogy mely afrikai államok hajlamosak fontos kérdésekben egyetérteni az EU pozíciójával, és melyek azok, amelyek tipikusan másképpen szavaznak, mint Magyarország és az EU többi tagállama.

 • Hettyey András

Történelem

tag

James Burnham az elfeledett geopolitikai teoretikus

James Burnham egyike volt a világ legjelentősebb geopolitikai teoretikusainak, élete és munkássága azonban mára nagyrészt feledésbe merült. Elsősorban a hidegháborús győzelemhez vezető amerikai stratégia megalkotása révén emlékezhetünk rá, de számos geopolitikai megfigyelése a 21. században is aktuális.

 • Klemensits Péter

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

Az üzemanyag Indonézia regionális stratégiájához

Joko Widodo indonéz elnök gazdaságpolitikai tervei között szerepel, hogy az ország összekötő szerepet töltsön be a Közel-Kelet és Kelet-Ázsia között, kihasználva az előnyös geopolitikai helyzetét. Ennek érdekében Indonézia 2015 decemberében újra csatlakozik az OPEC-hez, az energiaszektort érintő reformok – a növekvő centralizáció jegyében – pedig hozzájárulnak a gazdaság alapvető átalakításához és a szigetország modernizálásához.

 • Klemensits Péter

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

I. Geo-debate vitaindító anyag: Kína újragyarmatosítja-e Afrikát?

Napjaink Afrikával kapcsolatos diskurzusaiban egyre gyakrabban találkozhatunk a „Kína újragyarmatosítja Afrikát” gondolattal. Bár az ázsiai óriás fekete kontinensen zajló, egyre komolyabb volumenű beruházásai és látványos gazdasági aktivitása vitathatatlan tény, vajon tényleg beszélhetünk-e gyarmatosításról? Vagy a távol-keleti óriás démonizálása csupán a pozícióikat féltő vetélytársak – az egykori gyarmattartók és az Egyesült Államok – kétségbeesett narratívája? A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány által megrendezett első Geo-Debate alkalmával ezeket a kérdéseket fogják megvitatni meghívott vitapartnereink. A vitához kiinduló anyagként bemutatjuk Kína jelenlegi helyzetét a fekete kontinensen, gazdasági (ezen belül is a kereskedelmi) és biztonságpolitikai szempontból.

 • Czirják Ráhel
 • Simigh Fruzsina
 • Polyák Eszter

Biztonságpolitika

tag

A japán-filippínó kapcsolatok alakulása a 21. században

A második világháborús japán hódítás során a délkelet-ázsiai országok közül talán egy sem szenvedett annyit, mint a Fülöp-szigetek, de a 20. század második felére gyökeresen átalakult a kapcsolatok dinamikája. Ma a közös gazdasági és biztonságpolitikai érdekek miatt a két ország szövetsége folyamatosan erősödik, miközben az Egyesült Államok védelmében bízva nyíltan szembehelyezkednek Kína expanziós törekvéseivel.

 • Klemensits Péter

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

STRATFOR: FORECASTING JAPAN (3): THE FAILURE OF REFORM (2015. SZEPTEMBER 30.)

A csendes-óceáni térség stratégiai változásaihoz Japánnak is alkalmazkodnia kell. Mindenek előtt azzal, hogy ez idáig stagnáló gazdaságát ismételten felpörgeti, támogatja új iparágak dinamikus fejlődését, megpróbálja visszacsábítani a tengerentúlra menekült vállalkozásokat, és igyekszik minél több, eddig inkább külföldre irányuló befektetést bevonzani.

 • Simigh Fruzsina

Gazdaság - Gazdaságpolitika

tag

Stratfor: Forecasting Japan (4): 25 Years Later

A Stratfor Japán gazdaságát és társadalmát elemző sorozatának lezáró részében felvázolja az ország következő 30 évének lehetséges folyását. A demográfiai problémák kiemelt szerepet kapnak, ami újabb kérdéseket vet fel a jövőről. Vajon képes lesz az Abenomics felrázni a válságos helyzetbe jutott gazdaságot? Lejtmenetben marad a társadalom, vagy új kezdeményezések lépnek be a politikai életbe?

 • Polyák Eszter