„A tudás hatalom”

„Scientia potentia est”

Sir Francis Bacon (1561-1626)

Pageo

Az alapítvány eredményei és 2016-os beszámolója

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) célja, hogy tudásteremtéssel, elemzésekkel, nemzetközi és tudományos partnerségek kialakításával, a geopolitikai szakterület hazai aktivitásának serkentésével, a nemzetközi eredmények becsatornázásával elősegítse, hogy Magyarország új alapokra helyezze viszonyát a különböző gazdasági és politikai aktorokkal a 21. században.

2016-ban a PAGEO 110 támogatást nyújtott szervezetek, intézmények számára, és 54 pályázattal támogatott magánszemélyeket, összesen 164 esetben nyújtott támogatást. A legnépszerűbb pályázati kiírásnak a publikációs és kutatási program, a kutatói mobilitás, a PhD program támogatása és konferencia támogatás bizonyult. Az Alapítvány az egyetemeknek, kutatóknak, tehetséges hallgatóknak nyújtott támogatásokkal hozzájárult a magyar tudományos élet fejlődéséhez és felpezsdítéséhez. A PAGEO támogatásával számos magyar és külföldi könyv, tanulmány került a hazai olvasóközönség elé. A hagyományos geopolitikai kutatások mellett a PAGEO támogatásával valósulhatott meg a TEDxDanubia 2016-os budapesti rendezvénye is.

A PAGEO Alapítvány 2016 márciusában indította el a HUG - Hungarian Geopolitics - című magazint, amely Magyarorszá­gon egyedülálló módon geopolitikai és geostratégiai témákkal foglalkozó folyóirat. A HUG magazinon keresztül a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány ér­tékteremtő párbeszédet kíván indítani, mely napjaink mindent átszövő geopolitikai, geostratégiai és geoökonómiai hálózataira összpontosít. A 2016-os év folyamán a HUG magazinnak négy száma jelent meg, amelyek elérhetőek a geopolitika.hu oldalon is.

A PAGEO Kutatóintézete 2016 nyarán elindította a www.geopolitika.hu című szakmai weboldalát, ahol elérhető a kutatók által közölt közel 400 cikk és tanulmány. A geopolitika.hu weboldalt az indulása óta eltelt első fél évben ötvenezer olvasó lá­togatta meg a világ 93 országából. Felismerve a kelet-ázsiai térségben rejlő, egyre növekvő potenciált, a PA­GEO Kutatóintézetének fókuszában Kelet-Ázsia hat országa került: Kína + Hong Kong, Japán, Dél-Korea, India, Szingapúr és Indonézia.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a PAGEO Klub keretében, a Corvinus Egyetem Geo Lectures rendezvényeivel karöltve 2015. május óta szervezi előadássorozatát. 2016-ban a PAGEO meghívásra Budapesten tartott előadást többek között Arjun Appadurai, a New York Egyetem Goddard professzora, Paulo Roberto Feldmann, University of Sao Paulo professzora és Parag Khanna globális stratéga.

2016. április 20-án indította el a PAGEO Kutatóintézete az oxfordi viták mintájára szervezett, GeoDebates vitasorozat rendezvényét. A GeoDebates kiemelt célja, hogy egy szakmai kérdésről a magyar akadémiai életben szokatlan, rendhagyó módon beszéljen: vitapanel formájában. Az első GeoDebates témája Kína és Afrika kapcsolata volt, a “Gyarmatosítja-e Kína Afrikát?” címmel, míg a második novemberben megrendezett vita középpontjába az okosvárosok koncepciójának  különböző megközelítései kerültek.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája és a Pallas Athéné Alapítványok geyüttműködésének köszönhetően 2016-ban már második szemeszterét kezdte meg  a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre eddig közel száz hallgató nyert felvételt.


Az alapítvány 2016. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója, közhasznúsági melléklete és könyvvizsgálói jelentése itt olvasható.


Független könyvvizsgálói jelentés 
Beszámoló kiegészítő melléklet 
Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet